Indbagt julesteg med sauce og bagte rodfrugter 

 

4 personer

 

1 pakke butterdej

 

fars:

300 g hakket kalv og flæsk

2 porrer, i skiver

1 gulerod, i tern

1 stilk bladselleri, i tern

1 tsk. timian

¼ tsk. allehånde

salt og peber

1 – 1 ½ dl mel

Til pensling:

1 æg

 

Bagte rodfrugter

300 g gulerødder, i skiver

300 g rødbeder, i skiver

300 g pastinak, i skiver

300 g persillerod, i skiver

1 tsk. timian

1 tsk. rosmarin

olie

salt

 

Sauce:

1 løg

1 gulerod

1 stilk bladselleri

100 g champignon

2 spsk. tamari

2 spsk. balsamico

1 spsk. kokossukker

1 spsk tomatpuré

1 tsk. timian

1 laurbærblad

8 dl grøntsagsbouillon

2 dl rødvin

Salt og peber

olie til stegning

 

Fremgangsmåde:

 

Julesteg:

 

Varm en pande op til medium varme, tilsæt olie og steg porre, gulerod og bladselleri heri i 5-7 minutter.

Tilsæt hakket kalv og flæsk og steg det med i yderligere 5-7 minutter.

Tilsæt allehånde, timian, salt og peber, vend det rundt og kom farsen i en skål.

Lad det køle lidt ned og rør herefter melet i lidt ad gangen til farsen er jævn og klistret.

Tænd ovnen på 200 grader.

Rul butterdejen ud på en bageplade med bagepapir og placer farsen på midten.

Skær diagonale strimler af ca 2 cm tykkelse helt ind farsen.

Fold først enderne ind og flet derefter strimlerne i over.

Pisk ægget sammen og pensel julestegen med det.

Sæt pladen i ovnen og bag det i 1 time.

 

Rodfrugter:

Kom rodfrugterne på en bageplade med bagepapir og vend dem med olie, timian, rosmarin og salt.

Sæt pladen i ovnen sammen med julestegen efter 15 min og bag dem med i resten af tiden.

 

Sauce:

 

Kom løg, gulerod, bladselleri og champignon i en foodprocessor og hak der fint.

Varm en gryde op til medium varme.

Smelt lidt kokosolie og steg de finthakkede grøntsager heri i 10 min.

Tilsæt timian og tomatpuré, rør det rundt og lad det stege med i 1 min.

Tilsæt tamari, balsamico og kokossukker og rør det sammen.

Tilsæt grøntsagsbouillon, rødvin og laurbærblad.

Bring det i kog og lad det simre i 30 min.

Tag laurbærbladet og smag saucen til med salt og peber.

Blend saucen helt jævn med en stavblender.

Hvis saucen er for tynd kan den evt. jævnes eller koges mere ind.

Skær julestegen i skiver og server den med bagte rodfrugter og sauce.